İş Dünyası

Detaylı fiyat teklifi (RFP) talebi nasıl hazırlanır?

RFP Fiyat Teklifi Verme Talebi Örneği 2019

İyi tasarlanmış bir fiyat teklifi talebi, doğru bilgiyi almak için önem arz etmektedir. Kötü bir şekilde tasarlanmış bir fiyat teklifi talebi; gereksiz veriler almanıza neden olabileceği gibi olması gereken önemli bir bilgiyi alamamanıza da neden olabilir.

Detaylı fiyat teklifi talebi verirken nelere dikkat etmek gerekir?

1) RFP ‘nin Amacı Belirtilmelidir

Ne talep ediliyor? (Tanımın yeterli derecede olması gereklidir) Talebin hangi amaca hizmet edeceği ve beklentinin ne olduğu da belirtilmesi faydalı olacaktır.

2) Şirketin Kısa Bir Tanıtımı Yapılmalıdır

Potansiyel tedarikçinizin firmanız hakkında bilmesi gereken (fiyat teklifi vermesini cazip hale getirecek) bilgilerin belirtilmesi faydalı olacaktır. (Kuruluş yılı, çalışan sayısı, sektörü v.s…)

3) Satınalma Süreci Hakkında Bilgi Verilmelidir

Fiyat teklifi verilmesinden sonra sözleşme aşamasına kadar hangi sürecin izleneceğinin belirtmesinde fayda vardır. Sizin için önem arz eden süreçleri de mutlaka belirtiniz. (Örneğin, finale kalan son 3 firma ile yüz yüze görüşme yapılacaktır…)

4) Detaylı Fiyat Teklifi Talebi için Zaman Çizelgesi Sunulmalıdır

Sürecin zaman planını mümkün olduğu kadar açık bir şekilde sunmaya çalışınız. Mantıklı bir şekilde belirlenmiş RFP cevaplandırma süresi mutlaka belirtilmelidir. RFP cevaplandırılması için karşı tarafa vereceğiniz sürenin yetersiz olması durumunda hiç teklif alamama veya daha az sayıda teklif alma riskiniz olacaktır.

5) Tedarikçi Tarafından Yerine Getirilecekler Belirtilmelidir

Tedarikçinin yerine getirmesi gerekli tüm maddeler açıkça belirtilmelidir. Gerektiğinde tekrar sıklığı da ilave edilmelidir. (Örneğin; “İş durum raporu – 15 günde bir verilecektir.” Veya “X5 malzemesinden minimum 100 adet stok tutulacaktır.”)

6) Fiyatlandırma Yapısı Önceden Hazırlanmalıdır

Uygulamalar göstermektedir ki tedarikçinize önceden hazırlanmış bir fiyatlandırma çizelgesi sunduğunuzda, tedarikçiniz istediğiniz bu alanları doldurmaktadır. Zira, doldurmaması Detaylı fiyat teklifi talebi (RFP) şartlarının dışına çıkması anlamına gelecektir. Ayrıca bu şekilde, fiyat tekliflerindeki maliyet kalemlerini ve işlem detay maliyetlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde karşılaştırma ve değerlendirme şansınız olacaktır.

7) Sözleşme Süresi ve Şartları Belirtilmelidir

Mümkünse tedarikçinin ve alıcının yükümlülük ve sorumluluklarını belirten bir Proforma sözleşme RFP’e eklenmelidir. Bu şekilde karşı taraf ne istenildiğini veya ne yapması gerektiğini bilerek teklif verecektir. Böyle bir teklif veren firma ile sözleşme maddelerini konuşmadan direkt olarak imza aşamasına geçebilirsiniz. Ayrıca, böyle bir yaklaşım tekliflerin daha mantıklı ve kıyaslanabilir olmasını sağlayacaktır.

8) Tedarikçi Seçim Kriterleri Belirtilmelidir

(Eğer gizlilik gerektiren bir durum yoksa veya bir görüşme taktiği değilse) teklifteki seçme/değerlendirme kriterlerinin ve bu kriterlerin kararı etkileme derecelerinin daha başta verilmesi faydalı olacaktır. (Fiyat? Kalite? Hizmet?)

9) Varsa RFP Ekleri İlave Edilmelidir

Tedarikçinin teklif verebilmesi için gerekli tüm ekler ilave edilmelidir. (Proses akışı, teknik resimler, test metodları, standartlar v.s.)

10) Anlaşılabilir Basit bir Dil Kullanılmalıdır

Özellikle İngilizce yazışmalarda özlü, kolay anlaşılabilir kısa cümleler kullanılmasına özen gösterilmelidir. (çok sayıda kelime kullanmak veya karmaşık bir İngilizce kullanmak marifet olarak görülmemelidir.)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu