Kurumsal Şirketler için En İyi Dijital Pazarlama Teknikleri (2022)
Dijital Pazarlama Stratejileri için En iyi Öneri ve Tavsiyeler
Dijital dönüşüm çağında, kurumsal marka ve şirketler için dijital pazarlama teknikleri, rekabet gücünü belirleyen ve işletmelerin büyümesi için gereken en önemli stratejiler arasındadır.
Günümüzde dijital pazarlama teknikleri ve stratejileri, geleneksel pazarlama prensiplerinin üzerine yapılandırılır. Dijital stratejiler belirlemedeki tek fark, teknolojinin ve dijital dünyanın getirdiği fırsatlardan faydalanılmasıdır.
İnternetten satış ve internetten pazarlama olarak da ifade edilen dijital pazarlama ile ilgili örnekleri ve satışları arttırmak, yeni müşteriler kazanmak, müşteri davranışlarının analizi gibi süreçleri de içinde barındırması açısından bu yazımızın size fayda sağlayacağına inanıyoruz.
Başarılı dijital pazarlama teknikleri oluşturabilmek için, tıpkı geleneksel pazarlamadaki gibi, müşterileri tüm karar mekanizmalarımızın merkezine yerleştirmeliyiz. Harvard Business School’da profesörlük yapmış ve “globalizasyon” kavramını günümüze kazandırmış ünlü ekonomist Theodore Levitt’in de söylediği gibi “Eğer müşteriyi düşünmüyorsanız, hiç düşünmüyorsunuz demektir!”. Levitt 1983 yılında “kurumsal amaç” tanımlamasını şöyle yapmıştır: “Kurumsal amaç, sadece para kazanmak değil, müşteri kazanıp onu korumaktır.”
Dijital pazarlama, gücünü teknolojiden almaktadır. Dijital ortamda tüketici davranışlarını izlemek, ölçmek, test etmek, kayıt altına almak, analiz etmek ve raporlamak mümkündür. Bu yüzden dijital pazarlama stratejileri oluştururken her zaman somut veriler ile çalışmalı, yapılan çalışmaları sürekli test edip geliştirmeliyiz.
Tüketici istekleri, talepleri ve ihtiyaçları zaman içinde değişiklik göstermektedir. Bunlara bağlı olarak tüketici davranışları da sürekli değişmektedir, tüketiciler değiştikçe pazar değişir, rakipler değişir. Ancak dijital pazarlama yöntemlerinin esnek ve dinamik yapısıyla bu hızlı değişime ayak uydurulabilir.
2022 Yılında Kurumsal Şirketler için En iyi Dijital Pazarlama Stratejileri
Dijital Pazarlama bir kanal stratejisidir. Pazarlama faaliyetlerinin tümüne bakıldığında ürün ve hizmetleri müşteriler ile buluşturmak için çok sayıda farklı kanal kullanıldığını görüyoruz. Dijital pazarlama da bu kanallardan biridir, kendi içinde birçok bölüme ayrılmaktadır ve önemi her geçen gün hızla artmaktadır.
Uygulanan dijital pazarlama stratejilerinin test edilebilmesi için, dijital pazarlamaya uygun, geleneksel pazarlama faaliyetlerinin menzilinden uzakta kalmış hedef kitle belirlenmelidir.
Dijital kanalları izole ederek birbirinden ayrı tutmak mümkün değildir. Dijital stratejiler geliştirilirken, tüm kanalların birbirleriyle entegrasyonları da göz önünde bulundurulmalıdır.
Özetlemek gerekirse, dijital pazarlama stratejileri aşağıdaki 4 şartı nasıl yerine getireceğimizi tanımlamalıdır.
- Dijital pazarlama kanallarının iletişim avantajlarından faydalanmak.
- Dijital kanal üzerinden ulaşılacak müşterileri önceliklendirmek.
- Dijital kanal üzerinden satılacak ürün ve hizmetleri önceliklendirmek.
- Dijital pazarlama kanalı üzerinden müşterilere ulaşmak, onları kazanmak ve korumak.
Daha Etkili Pazarlama İçin Dijital Pazarlama Ajansı ile Çalışın!
Türkiye’nin en iyi reklam ve pazarlama ajansları arasında olan İz Medya Dijital Pazarlama Ajansı ile işinizi büyütmek, potansiyel müşterilerinize en uygun bütçelerle ulaşmak mümkün. Profesyonel dijital pazarlama danışmanlığı sunan İz Medya, portföyündeki kurumsal referanslarla bu alanda mükemmel bir deneyim ve uzmanlığa sahip. izmedya.com sitesi üzerinden ulaşabilir ve sizin için en iyi teklifi alabilirsiniz.
Dijital Pazarlamada Stratejisi oluştururken göz ardı edilmemesi gereken 10 öneri:
1- Müşteri hizmetleri her zaman öncelik verin.
Sosyal medyanın güçlenmesiyle birlikte müşteriler ile firmalar birbirlerine oldukça yaklaştı. Sosyal medya stratejisi oluşturmadan önce, müşteri hizmetleri tam olarak oturtulmalı.
2- Markanıza İnanın
Ve Markanızı savunun. Bu markanızı müşterilere kabul ettirmek için en etkili yöntemdir. Markanıza güvendiğinizi gördüklerinde onlar da aynı güveni tanıdıklarına aktaracaklardır.
3- Basit Düşünün
Sade ve basit stratejiler, en başarılı olanlardır. Karmaşık pazarlama stratejileri yerine mesajı en kısa yoldan müşterilere ulaştırmaya bakın. Unutmayın ki potansiyel müşterilerinizin çoğu size sadece birkaç saniyelerini vereceklerdir. Bu zamanı akıllıca kullanın.
4- Müşterilerinizi Anlayın
Müşterilerinizi tanımanız çok önemli. Vereceğiniz yanlış bir mesaj, onları markanızdan uzaklaştırabilir.
5- Karşılıklı İlişkiler Kurun
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla, müşteriler ile temas halinde olmak çok kolaylaştı. Bu avantajı iyi kullanın.
6- Hikayenizi Açıklayın
Pazarlama faaliyetlerinde kullandığınız kurguları doğrudan markanızla eşleştirin ve vermek istediğiniz mesajların doğru olarak anlaşıldığından emin olun.
7- Müşterilerinizin Sizi Bulabileceğinden Emin Olun
İnternet üzerinde çok sayıda kanal üzerinden müşterileriniz ile temas kurabilirsiniz. Tüm seçeneklerin değerlendirilmesi tabi ki önemlidir, ancak müşteri kaybetmemek için en güçlü olduğunuz kanallara odaklanın.
8- Tutarlı Olun
Markanızı olduğundan farklı göstermeyin. Müşterilerin gözünde farklı olarak algılanmak istediğiniz, güçlü yönünüzü belirleyip onun üzerine gidin. Tutarlı bir kimliğiniz olsun.
9- İçeriğinizi Güncel Tutun
İçeriğin güncel tutulması, müşterilerin ilgisinin üzerinizde kalmasını sağlayacaktır.
10- Sayılara Güvenin
Dijital pazarlama stratejileri ve faaliyetlerinizin performansını sürekli olarak takip edin. Bu sayede geliştirilmesi veya değiştirilmesi gereken stratejileri geç kalmadan fark edebilirsiniz.
Açık ve net bir şekilde görülüyor ki, müşteriler dijital pazarlama faaliyetlerinin tam merkezinde olmalılar. Doğru olan, ürün ve hizmetlerimizi müşterilere nasıl ulaştıracağımız ile ilgili stratejiler geliştirmek değil, müşterilerin taleplerini doğru ölçerek onlara uygun ürün ve hizmetleri oluşturup sunmaktır.