Sağlık Yönetimi Bölümü Ne İş Yapar? İş İmkanları ve Maaşları
Kariyerine sağlık yöneticisi olarak devam etmek isteyenlerin tercih ettiği sağlık yönetimi bölümü hakkında en çok sorulan soruların başında, sağlık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar? İş imkanları nelerdir? Sağlık yöneticileri ne kadar maaş alır? gibi sorular gelmektedir.
Sağlık Yönetimi Bölümü Nedir?
Sağlık alanında eğitim veren bu bölüm mezunları, ağırlıklı olarak hastane ve diğer sağlık kurumlarının yöneticilik pozisyonlarında görev almaktadır. Bölümü bitirenler “Sağlık Kurumu İşletmecisi” ünvanını almaktadır. Sağlık yöneticisi olarak hastanelerde müdür olarak görev yapan personel, hastanenin idari yönetimini üstlenirler. Nitelikli personel alımı, sağlık kurumunun düzgün şekilde işlemesini, kaynakların doğru ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.
İlk açıldığı zamanlarda hastane müdürü gibi üst düzey pozisyonlar için gereken nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasına yönelik eğitim veren bu bölüm, maalesef günümüzde halen hak ettiği değeri iş hayatında görememiş bir bölüm olmuştur. Yurt dışında çok değer verilen bir bölüm iken, ülkemizde bu durumda olması gerçekten üzücü. Elbette kendini geliştirmiş, özel sektörde deneyim kazanmış bir sağlık yöneticisinin iyi yerlere gelmesi de mümkündür. Sağlık Bakanlığı personeli olarak görev yapanların görevde yükselme esasları ile ilgili yönetmelikte, hastane müdürü kadrosuna atanma şartı olarak, sağlık kurumları yöneticiliği, sağlık kurumları işletmeciliği, sağlık idaresi yüksekokulu bölümlerini, ya da işletme ve idare temelli eğitim bölümlerinden mezun olup, yüksek lisans ve doktora yapma şartı aranmaktadır.
Sağlık yönetimi bölümünde işletme, iktisat muhasebe, sağlık hukuku, sağlık hizmetleri gibi dersler okutulmaktadır.
Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
- Sağlık yöneticisi, çalıştığı kurumun mali, idari ve teknik işlerin doğru şekilde yürütülmesinden sorumludur. Sağlık kurumunun vizyon ve hedeflerinin gerçekleşmesi için gereken çalışmaları gerçekleştirir.
- Sağlık yöneticileri, hasta bakımı ve diğer tıbbi hizmetlerin dışında kalan hizmetleri organize ederek yürütmekten ve bu işlerin denetlenmesinden sorumludur.
- Sağlık yöneticiliği bölümünde eğitim olarak görülen, hastane yönetimi, sağlık finansmanı ve sigortacılığı, sağlık hizmetleri organizasyonu ve sağlık teknolojilerinin kullanımı ile ilgili olarak sağlık kurumlarında görev yaparlar.
- Sağlık yöneticisi olarak çalışan kişilerin, bilimsel düşünceye sahip, evrensel değerlere saygılı, ekip çalışmasına yatkın, dürüst, güvenilir, şeffaf bir anlayışla hareket eden, diğer çalışan ve paydaşların hakkına önem veren niteliklerde olması gerekir.
Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunları Nerede Çalışabilir?
- Bu bölümü bitirenler, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı yerlerde, uzman yardımcısı, uzman, müdür gibi değişik pozisyonlarda çalışabilmektedir. Ayrıca özel sağlık merkezlerinde de yoğun olarak sağlık yöneticisi istihdamı olmaktadır.
- Sağlık yönetimi okuyanlar, özel sigorta şirketlerinde, ilaç firmalarında, medikal cihaz ve malzeme satışı yapan şirketlerde de idari görevler yapmaktadır.
- Sağlık yönetimi mezunları, evde hasta bakım hizmeti veren işletmelerde, huzur evlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, diyaliz merkezlerinde ve özel laboratuvar hizmetleri sunan firmalarda da çalışabilmektedir.
Sağlık Yöneticisi Maaşı Ne Kadar?
Sağlık Bakanlığı bünyesinde, Hastane Müdürü, Başhekim, Başkan ve Başkan Yardımcısı gibi idari pozisyonlarda çalışan sağlık yöneticilerinin maaşları 2019 yılı itibarıyla ortalama şu şekildedir:
- Hastane Müdürü döner sermaye ile birlikte yaklaşık 8 bin lira maaş almaktadır.
- Başhekim ve hastane başkanı gibi pozisyonlarda çalışan sağlık yöneticileri unvanlarına göre 15 bin TL ile 28 bin TL arasında değişen miktarlarda maaş almaktadır. En yüksek maaşı profesör unvanına sahip sağlık yöneticileri almaktadır.